Boerenburgershuis Dewulf

Woning Dewulf met omgeving

Beschrijving

Het boerenburgerhuis Dewulf is beschermd als monument. De bescherming omvat de woning, met inbegrip van het interieur.
In hetzelfde beschermingsbesluit werd de onmiddellijke omgeving van de woning beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De 18de-eeuwse woning Dewulf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een typologisch, interessant voorbeeld van een 18de-eeuwse rentenierswoning gelegen in de dorpskom midden een grote siertuin.
Bovendien is het een gaaf bewaard voorbeeld van landelijke 18de-eeuwse architectuur, gedateerd 1783, in de 19de eeuw voorzien van een nieuwe voorgevelaankleding. De waarde van deze woning ligt onder meer vervat in de volgende te behouden kenmerken : het volume en indeling, de afwerking en materiaalgebruik (onder meer houtwerk, leien mansardedak), de voornamelijk 18de-eeuwse en 19de-eeuwse interieurelementen (het getelmerkt krukgebinte, de keukenschouw, de Boomse tegelvloeren, de houten zoldering, de stucplafonds ... ).

Boerenburgerhuis Dewulf met tuin

Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.