Barisdamhoeve: omwalde motte met boerenwoning

Barisdamhoeve met omwalde motte en omgeving

Beschrijving

De boerenwoning van de Barisdamhoeve en de omwalde motte waarop deze is gelegen zijn beschermd als monument. Het gedempte gedeelte van de oorspronkelijk 8-vormige omwalling is nog zichtbaar in het microreliëf en is eveneens in de bescherming als monument opgenomen.
De ruime omgeving van de omwalde motte met boerenwoning werd in hetzelfde beschermingsbesluit beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omwalde motte met boerenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een belangrijke historische site, die nauw verbonden is met de nabijgelegen waterloop de Handzame, welke vanaf de middeleeuwen een belangrijke verkeersader was tussen Diksmuide en de IJzer enerzijds en Staden en Hooglede anderzijds. De vermelde hoeve gelegen aan de Barisdambrug, gaat terug op één van de versterkingen vermeld als Baroudsdamme in 1333, die werden opgericht ter verdediging van de waterweg. Op deze plaats was tevens een belangrijke aard, op overgang van de op het eind van de 16de eeuw gekanaliseerde Handzamevaart en de natuurlijk meanderrijke Handzame. Een aard was de plaats bij een landing waar allerlei op het water aangevoerde goederen te koop werden aangeboden.
Als zijnde een gaaf bewaarde site, waarvan de huidige configuratie id est de omwalde motte waarop het boerenhuis, gelegen in de Handzamevallei teruggaat op de 18de-eeuwse -vermoedelijk ook vroegere- situatie, zoals afgebeeld op de Ferrariskaarten (1770-1778).
Als zijnde een vrij gaaf bewaard boerenhuis, welke na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1921 wederopgebouwd werd in de lijn van de 19de-eeuwse traditie.

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde site van boerenhuis op motte oorspronkelijk binnen een achtvormige omwalling. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is beschermd als monument. De omgeving met het neerhof ten noordoosten, de lagergelegen weilanden of "Broeken" ten zuidwesten gelegen tussen het omwalde opperhof en de Handzamevaart, de aanplantingen van doornhaag en populierenrij, en het microreliëf ten zuidwesten van het woonhuis verwijzend naar de oorspronkelijke achtvormige omwalling, is beschermd als dorpsgezicht. Ook een deel van de straat en de weiden ten zuiden van de Handzamevaart (grondgebied Zarren) zijn mee opgenomen in het dorpsgezicht.