Semi-gesloten stadshoeve

Hoeves, waterpomp en stadskern van Damme

De historische stadshoeve te Damme, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de hoeve als volgt werden gemotiveerd: ”gezien de hoeve door zijn authenticiteit, ligging, silhouet en uitzicht van bijzonder beeldbepalende waarde is binnen het stadsgezicht van Damme.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000521, Stadsgezicht met vier monumenten, advies KCML (1986).

Hoeve Sint-Jansstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Semigesloten stadshoeve

Sint-Janstraat 1, 2A (Damme)
Historische stadshoeve opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in het centrum van Damme. Hoeve met 18de-eeuws boerenhuis en bijgebouwen, reeds weergegeven op Ferrariskaart van 1770-1778 en eind 18de-begin 19de eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan zuidzijde. Hoeve met semigesloten erfopstelling van de gebouwen. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis als oudste gedeelte van de hoeve, opgetrokken op L-vormig grondplan en voorzien van gekasseide stoep langs de Sint-Janstraat.