Hoeves, waterpomp en stadskern van Damme

De Hoeve aan de Damse Vaart te Damme, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de hoeve als volgt werden gemotiveerd: ”gezien de hoeve door zijn authenticiteit, ligging, silhouet en uitzicht van bijzonder beeldbepalende waarde is binnen het stadsgezicht van Damme.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000521, Stadsgezicht met vier monumenten, advies KCML (1986).

Hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Damse Vaart West 5 (Damme)
Minimaal opklimmend tot de 18de eeuw; hoeve reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1845. Vrijstaand woonhuis langsheen de straat met stalgebouw aan de noordoostzijde en klein bijgebouwtje aan de zuidwestzijde van het erf. Witgeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen op gepekte plint.