Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Barisdamhoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Barisdamhoeve met omwalde motte en omgeving

Beschrijving

De omgeving van de omwalde motte met boerenwoning is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de omgeving met het neerhof ten noordoosten, de lagergelegen weilanden of 'Broeken' ten zuidwesten gelegen tussen het omwalde opperhof en de Handzamevaart, de aanplantingen van doornhaag en populierenrij, en het microreliëf ten zuidwesten van de boerenwoning verwijzend naar de oorspronkelijke achtvormige omwalling. Een deel van de straat en de weiden ten zuiden van de Handzamevaart (grondgebied Zarren) zijn eveneens opgenomen in de bescherming als dorpsgezicht omwille van het duidelijk herkenbare tracé (smalle rechthoekige perceelsvormen) van de vroegere landing en aard aan de Barisdambrug, die bestond uit een smalle watergeul en losplaatsen. De Barisdambrug is eveneens opgenomen in de bescherming als dorpsgezicht.
De omwalde motte met boerenwoning werd in hetzelfde beschermingsbesluit beschermd als monument en maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de Barisdamhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als omvattende een gaaf bewaarde hoevesite van oudsher verbonden met het als monument voorgestelde opperhof gelegen in de vallei van de Handzame, welke sporen van de situatie van voor 1770 bewaart. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst vermoedelijk naar een site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling. Deze huidige hoevesite, die grosso modo teruggaat op de 18de-eeuwse situatie zoals afgebeeld op de Ferrariskaarten (1770-1778) wordt getypeerd door de volgende te behouden elementen: Het neerhof ten oosten, de lagergelegen weilanden of broeken ten westen gelegen tussen het omwalde opperhof en de Handzamebeek, de aanplantingen zoals doornhaag, populierenrij, het vermelde microreliëf.
Als omvattende het duidelijk herkenbare tracé -zie de smalle rechthoekige perceelsvormen- van de vroegere landing en aard aan de Barisdambrug, die bestond uit een smalle watergeul en losplaatsen.

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.

Is de omvattende bescherming van

Barisdambrug

Barisdamstraat (Kortemark)
"Barisdambrug" over de Handzamevaart. Bakstenen brug met gekasseid wegdek en recente buisstalen leuning. De brug wordt voor het eerst vermeld in 1336 als "Barisdanbrughe". Sinds de late middeleeuwen bevindt zich hier de zogenaamde "landing Barsdam", een aanlegplaats voor boten en een "aard", een plaats bij de landing waar de aangevoerde goederen te koop worden aangeboden. Deze landing sluit aan op het wegennet naar Hooglede en Staden.