Neoclassicistisch burgerhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch burgerhuis aan het Sint-Maartenskerkhof. Ook de andere neoclassicistische panden aan het Sint-Maartenskerkhof, met name het hoekhuis nummer 6 en de voormalige dekenij, zijn als monument beschermd.

De burgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

In het bijzonder voor Sint-Maartenskerkhof nummer 7, als zijnde een interessant interieur met behouden keuken in de kelder, als getuige van de wooncultuur in de 19de eeuw en het 'upstairs-downstairsprincipe', waarbij de dienstvertrekken (hier de keuken) zich in de kelder bevinden.
In het bijzonder voor Sint-Maartenkerkhof nummer 8, als zijnde de voormalige dekenij van de Sint-Maartenskerk.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een beeldbepalende gevelwand van drie neoclassicistische panden uit het begin van de 19de eeuw, die een geheel vormen door de architecturale eenheid. De gevelwand geeft een duidelijk beeld van de stedelijke architectuur in de stad Kortrijk, die voornamelijk beïnvloed wordt door de Franse bouwstijlen en getypeerd wordt door bepleisterde lijstgevels die horizontaal geaccentueerd zijn.
Als zijnde een belangrijk historisch en structuurbepalend element in het stratenpatroon van de stad Kortrijk.

Sint-Maartenskerkhof 7 (Kortrijk)
Neoclassicistische burgerwoning uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.