Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Klooster van de karmelietessen, Sint-Amandsproosdij en school Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het klooster van de ongeschoeide karmelietessen, de kloosterkapel, het washuis en de 17de-eeuwse omheiningsmuur langs de Lange Brugstraat.

Waarden

Klooster van de karmelietessen met bijhorende kapel, washuis en muur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een van de weinige kloosters, zonder zogenaamde sociale functie (waar geen school of ziekenhuis aan verbonden was), die achtereenvolgens de hervormingen van Jozef II, de verwoestingen van Franse Revolutie en de daaropvolgende 19de-eeuwse slopingsdrang overleefden, in een stad die een groot aantal kloosters kende.
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van 17de-eeuwse (klooster)architectuur met o.m. de gaaf bewaarde imposante kelder met tongewelf en pandgangen met kruisgewelf typisch voor de architectuur uit die periode. Omwille van het vrij zeldzame en gaaf bewaarde 17de-eeuwse schrijnwerk o.m. opgeklampte deuren en o.m. 19de-eeuwse schuiframen met kleine roedeverdeling.
Als zijnde de gaaf bewaarde vroeg 18de-eeuwse kloosterkapel met aangepaste gevel van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette, die tal van gebouwen heeft ontworpen in Kortrijk.
Omwille van het eenvoudig interieur met typische gordelbogen en verdiepte segmentboogvensters.
Door de beeldbepalende muur gelegen aan de Lange Brugstraat, met poortdoorgang van ca. 1664.
Als zijnde een van de weinige bewaarde voorbeelden van een poort in een deels behouden afsluitingsmuur uit de tweede helft van de 17de eeuw in de binnenstad van Kortrijk.

Als zijnde een belangrijke getuige van de Vlaamse en Kortrijkse monastieke geschiedenis.

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiƫnteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.