Beschermd monument

Hoeve Groot Reinsakker: boerenwoning

Geografisch pakket Kortrijk
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-2004  ID: 4240

De boerenwoning van de hoeve, genaamd Groot Reinsakker, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis van de hoeve, zogenaamd Groot Reinsakker, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een site waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 18de eeuw en weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778).

in casu architectuurhistorische waarde:
Het gaaf bewaard 18de-eeuws boerenhuis met typische gewitte gevel op gepikte plint en behouden schrijnwerk, zie de eenvoudige luiken en schuiframen. Uitzonderlijk is tevens de behouden stoep met visgraatmotief;
Het interieur van het boerenhuis met behouden indeling, bestaande uit voutekamer, 'schone kamer' en keuken met tal van behouden authentieke elementen zoals balkroostering met moer- en kinderbalken, de deels behouden vloeren van rode gebakken tegels en de typische grote 'Vlaamse' schouw;
Opmerkelijk voor de balkroostering zijn de uitgewerkte balksleutels van de moerbalken.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Hoeve Groot Reinsakker

Groenestraat 1 (Kortrijk)
* Groenestraat nr. 1. Historische hoeve z.g. "Groot Reinsakker". Woonhuis beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve bestaande uit vier volumes en omwald. Op Atlas der Buurtwegen (1843) aangegeven als deels omwalde hoeve, bestaande uit vijf volumes. Het volume aan de straatzijde (zuiden) en het kleine volume ten oosten worden