Hoeve Groot Reinsakker: boerenwoning

Geografisch pakket Kortrijk

De boerenwoning van de hoeve, genaamd Groot Reinsakker, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis van de hoeve, zogenaamd Groot Reinsakker, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een site waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 18de eeuw en weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778).

in casu architectuurhistorische waarde:
Het gaaf bewaard 18de-eeuws boerenhuis met typische gewitte gevel op gepikte plint en behouden schrijnwerk, zie de eenvoudige luiken en schuiframen. Uitzonderlijk is tevens de behouden stoep met visgraatmotief;
Het interieur van het boerenhuis met behouden indeling, bestaande uit voutekamer, 'schone kamer' en keuken met tal van behouden authentieke elementen zoals balkroostering met moer- en kinderbalken, de deels behouden vloeren van rode gebakken tegels en de typische grote 'Vlaamse' schouw;
Opmerkelijk voor de balkroostering zijn de uitgewerkte balksleutels van de moerbalken.

Hoeve Groot Reinsakker

Groenestraat 1 (Kortrijk)
Aan de straat gelegen hoeve met overwegend eind 19de-eeuwse volumes, behalve het woonhuis dat vermoedelijk dateert uit de 18de eeuw. Losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met notelaar. Erfoprit gemarkeerd door één bakstenen pijler met deels behouden ijzeren hek. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken.