Sint-Amandscollege

Klooster van de karmelietessen, Sint-Amandsproosdij en school Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat delen van het Sint-Amandscollege, meer bepaald de omheiningsmuur langs de Kollegestraat, de 18de-eeuwse vleugel van de voormalige priorij, de neogotische gebouwen met kapel en de klassenhal uit 1913. Ook de U-vormige binnenkoer met archeologische resten van de voormalige Sint-Amandsproosdij is als monument beschermd.

Waarden

Voormalige Sint-Amandsproosdij, nu Sint-Amandscollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De voormalige Sint-Amandsproosdij, waarop het Sint-Amandscollege terug gaat, speelde een belangrijke rol in de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad Kortrijk en de wijk Overleie. Bovendien is de proosdij de oudst bekende nederzetting in dit stadsdeel en één van de oudste stichtingen, waarvan de vroegste vermeldingen teruggaan tot de 9de eeuw, een periode die in Zuid-West-Vlaanderen gekenmerkt wordt door het ontstaan van stedelijke nederzettingen. De Sint-Amandsproosdij is de enige stichting van de benedictijnermonniken in de stad Kortrijk en bovendien de oudst bekende monastieke stichting.
Als zijnde één van de laatste materiële resten van de historische Sint-Amandsproosdij.
Als zijnde een belangrijke getuige van de 16de- en 17de-eeuwse architectuur in Vlaanderen en als zijnde één van de weinige materiële relicten van de architectuurgeschiedenis van Kortrijk uit die periode cf. duiventoren met metselaarstekens.
Als zijnde een belangrijk structuurbepalend en historisch element binnen het stedelijk weefsel.
Als zijnde een zeer beeldbepalend complex, voornamelijk de neogotische gevelwand aan de Kollegestraat en de lange bakstenen afsluitingsmuur.
Als zijnde een complex waarbij de opeenvolgende bouwstijlen van de schoolarchitectuur aanwezig zijn, en waarvan de kapel van 1862, de midden 19de-eeuwse klassenvleugel met begin 20ste-eeuwse neogotische parement en de begin 20ste-eeuwse klassenhal getuigen zijn. De klassenhal met imposante en unieke trap, die omwille van haar hangende trappen en spanbetonconstructie uniek is en beschouwd wordt als een vooruitstrevend concept en als een realisatie van moderne, praktische bouwkunst voor onderwijsinstellingen.
De U-vormige binnenkoer met archeologische resten van de oude proosdij, die een beter inzicht kunnen verschaffen in de bouwgeschiedenis van de site.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld hoe over onderwijs en opvoeding werd gedacht in de 19de en 20ste eeuw en hoe dit onder meer architecturaal vertaald wordt door onder meer de bouw van een kapel en klassenvleugels.

Sint-Amandscollege

Kollegestraat 6-8 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 19de en 20ste eeuw, gelegen binnen Kollegestraat (ten westen), Diksmuidekaai (ten noorden) en Koning Albertpark (ten oosten).