Woning van Stijn Streuvels

Geografisch pakket Kortrijk

De voormalige woning van Stijn Streuvels is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig woonhuis van Stijn Streuvels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde de enig overgebleven woning te Heule waar de schrijver Stijn Streuvels, die in Heule geboren is, gewoond heeft van 1879 tot 1887. In dit huis heeft Frank Lateur, alias Stijn Streuvels, het grootste deel van zijn jeugd doorgebracht. Het huisje en de omgeving zijn door Stijn Streuvels in zijn autobiografische boek Heule (1942) uitvoerig beschreven.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische laat 18de-eeuwse woning gelegen aan de Heuleplaats het centrum van Heule, waar de verschillende hoofdstraten op uitkomen;
Als zijnde een typische dorpswoning die verschillende middenstandsfamilies huisvestte, onder meer de familie Lateur, de vader van Stijn Streuvels, was kleermaker;
Als zijnde een woning waarvan de indeling nauwelijks gewijzigd (zie Heule, 1942) werd sinds de familie Lateur er woonachtig was en als dusdanig een getuige van de 19-eeuwse binnenhuisinrichting bij de middenstandsbevolking en de leefomgeving van Stijn Streuvels.

Als zijnde een unieke getuige van de leefomgeving van de Stijn Streuvels tijdens zijn jeugd;
Als zijnde de woonplaats van Stijn Streuvels van 1879 tot 1887, één van Vlaanderens belangrijkste schrijvers. Zijn oeuvre heeft een grote cultuurhistorische en sociologische waarde. Het oeuvre van Stijn Streuvels vormt een mijlpaal in de literaire en algemene culturele geschiedenis van Vlaanderen.

Heuleplaats 9 (Kortrijk)
Voormalig woonhuis van Stijn Streuvels van 1879 tot 1887. Traditioneel rijhuis gelegen aan de noordzijde van de Heuleplaats. Vermoedelijk eind 18de-eeuws kleine burgerwoning, die werd aangepast in de 19de en 20ste eeuw. Tot 1879 was het gemeentehuis er gevestigd.