Woning met winkel

Geografisch pakket Kortrijk

Het voormalig winkel-woonhuis is beschermd als monument.

Het winkel-woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een winkel-woonhuis opgetrokken rond 1900 met typerend parement van witte baksteen;
Als zijnde een winkel-woonhuis met kenmerkende gaaf bewaarde houten winkelpui die opvalt door de gedetailleerde uitwerking en het houtsnijwerk, zie kroonlijst met uitgewerkte sierlijst rustend op consoles, de bovenlichten van de deuren en puilijst. De uitwerking en detaillering getuigen van groot vakmanschap;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaarde en fraai uitgewerkte winkelpui.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een zeldzaam geworden voorbeeld van een winkelpui van een voormalige beenhouwerij.

Burgerhuis met winkel

Mellestraat 6-8 (Kortrijk)
Opvallend winkel-woonhuis vermoedelijk opgetrokken in 1889 in opdracht van beenhouwer Franciscus Callewaert-Ameye. Rijhuis met kenmerkend parement van witte baksteen verfraaid door het gebruik van blauwgeglazuurde baksteen voor onder meer de muurbanden. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee eenvoudig uitgewerkte houten dakkapellen en centraal dakvenster.