Noodwoning uit het interbellum

Beschermd monument van 01-10-2010 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortemark
Deelgemeente Handzame
Straat Handzaamse Nieuwstraat
Locatie Handzaamse Nieuwstraat 9 (Kortemark)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32011/700.1
  • 4.01/32011/719.1
  • OW003085

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Noodwoning uit het interbellum

Handzaamse Nieuwstraat 9, Kortemark (West-Vlaanderen)

Noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret en Speltinckx, opgetrokken uit beton en hout. Deze noodwoning gaat terug op een 'Jouret Simple', een betonnen paviljoen met standaardafmetingen 6,14x7,84m, met vier kamers. Dit huis werd luidens het kadaster in gebruik genomen in 1923.

Beknopte karakterisering

Typologienoodwoningen
Dateringinterbellum
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De noodwoning uit het interbellum is beschermd als monument. De bescherming omvat de woning, met inbegrip van de lagere aanbouw en het interieur.

Waarden

De noodwoning Koning Albertfonds type Jouret & Speltinckx is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een zeldzame getuige van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er zeker in West-Vlaanderen een nijpend tekort aan woningen ontstaan was. Om aan deze woningnood een tijdelijke oplossing te bieden, werd onder meer overgegaan tot het voorzien van gestandaardiseerde barakken, zoals dit betonnen paviljoen.
Als zijnde één van de weinig overgebleven noodwoningen van het type Jouret & Speltinckx, die bovendien bijzonder gaaf en herkenbaar bewaard gebleven is. Het type Jouret & Speltinckx werd na de Eerste Wereldoorlog vaak opgetrokken.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gestandaardiseerde noodwoning, die samengesteld is uit geprefabriceerde elementen. De buitenmuren zijn samengesteld uit betonnen stijl- en regelwerk, met invulling van betonplaten. Andere typische kenmerken van een 'Jouret' die ook hier bewaard gebleven zijn, zijn onder meer de structuur, de betonnen dakpannen, de kleine langwerpige opening naast de voordeur, de schuifraamkozijnen en de paneeldeuren.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een noodwoning, die getuigt van de krappe behuizingsmogelijkheden na de Eerste Wereldoorlog. Net zoals vele andere noodwoningen was een 'Jouret Simpie' bijzonder klein om in te wonen. Een 'Jouret' was niettemin als type onder de noodwoningen gekend omwille van zijn groter wooncomfort.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.