Duitse watertoren uit Eerste Wereldoorlog

Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument. De constructie werd verbouwd tot woonhuis en draagt de bijnaam het Waterkasteel(tje). De bescherming omvat de torenconstructie van drie bouwlagen onder een schilddak en een deel van de aanbouw.

Waarden

De Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische waarde en historische, in casu historische context: Als zijnde een Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog. Deze watertoren werd in 1916 door de Duitse bezetter gebouwd bij het station van Zarren om stoomlocomotieven van ketelwater te voorzien. Het station van Zarren vormde tijdens de oorlog een belangrijk logistiek centrum en verkeersknooppunt in het Duitse hinterland.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog, die qua opbouw kenmerken vertoont die ook bij andere waterverdelers voor stoomlocomotieven voorkomen. Het gaat met name om waterreservoirs op beperkte hoogte, die opgenomen zijn in een normaal uitziend bouwwerk, met een pompsysteem waarmee het water naar de reservoirs wordt getransporteerd. In Duitsland werden dergelijke watertorens reeds vroeg in de 19de eeuw gebouwd. In Belgiƫ werden dergelijke watertorens opgericht bij de uitbouw van het buurtspoorwegennet.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde getuige van de gigantische logistieke infrastructuur die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse hinterland werd uitgebouwd.

Duitse watertoren

Spoorwegstraat 3 (Kortemark)
Huis het "Waterkasteel", als verwijzing naar de Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog waarrond het in de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (volgens het kadaster in 1921) gebouwd wordt.