Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Het Kasteel van Moerkerke met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel van Moerkerke met omgeving

Het Kasteel van Moerkerke met onmiddellijke omgeving, is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “als historisch interessante site die aan de oorsprong van Moerkerke ligt, die thans een waardevolle groene kern van de gemeente vormt, gezien het bewaarde omwallingssysteem en het beboomd terrein."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000410, Kasteel van Moerkerke en omgeving (S.N., 1981).

Waarden

Het kasteel van Moerkerke, met zijn onmiddellijke omgeving, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Kasteeldomein van Moerkerke

Kasteelstraat 7 (Damme)
Kasteeldomein van Moerkerke met omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912. Het kasteel is gelegen op een opperhof omringd door een ronde walgracht, wat het park samen met de slingerende paadjes en follies, een pittoresk uitzicht geeft. Onder meer Mariagrot, pilaar, verschillende beelden, brugjes, ijskelde. In gevel bijgebouw, een nis met Mariabeeldje en natuurstenen plaat met opschrift.