Het Kasteel van Moerkerke met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-09-1981 tot heden

Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat (Damme)

Het Kasteel van Moerkerke

Kasteelstraat 7, Damme (West-Vlaanderen)

Het "Kasteel van Moerkerke" is een omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912.

Het Kasteel van Moerkerke met onmiddellijke omgeving, is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “als historisch interessante site die aan de oorsprong van Moerkerke ligt, die thans een waardevolle groene kern van de gemeente vormt, gezien het bewaarde omwallingssysteem en het beboomd terrein."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000410, Kasteel van Moerkerke en omgeving (S.N., 1981).

Waarden

Het kasteel van Moerkerke, met zijn onmiddellijke omgeving, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: