Pastorie Sint-Eutropiusparochie

Geografisch pakket Kortrijk

De pastorie van de Sint-Eutropiusparochie is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie van de Sint-Eutropiusparochie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde één van de beste werken uit het oeuvre van Kortrijkse architect Jules Carette, leerling en navolger van Jean-Baptiste (de) Bethune, die voornamelijk opteert voor de neogotische vormentaal.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een eind 19de-eeuwse pastorie opgetrokken in een zuivere neogotische stijl, aansluitend bij de Brugse baksteengotiek uit de late middeleeuwen;
Als zijnde een pastorie met rijk en decoratief uitgewerkt parement geritmeerd door de Brugse traveeën met fraai neogotisch maaswerk;
Als zijnde één van de eerste ontwerpen van de Kortrijkse architect Jules Carette, die in 1889 afgestudeerd was aan de Gentse Sint-Lucasschool. De pastorie is opgetrokken in een typische neogotische stijl in de geest van de Jean-Baptiste (de) Bethune promotor van de neogotiek in België en oprichter van de Sint-Lucasschool in Gent;
Het bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk als horende bij de pastorie en deel uitmakend van het ontwerp.

Pastoriestraat 1 (Kortrijk)
Neogotische pastorie opgetrokken in 1891, vervangt de meer westelijk gelegen pastorie van 1767 opgetrokken in opdracht van het Sint-Pieterskapittel van Rijsel. Dieper in gelegen dubbelhuis opgetrokken in 1891, naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk), zie gevelsteen. Aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met smeedijzerwerk. Vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.