Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Omwalde hoeve Rostune met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Rostune met omgeving

Beschrijving

De historische, voorheen volledig omwalde hoeve Rostune met onmiddellijke omgeving te Sijsele, is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de hoeve en onmiddellijke omgeving als volgt werden gemotiveerd: ”Als voormalig neerhof van de verdwenen burcht van Rostune, waarvan de gebouwen een onmiskenbare oude kern hebben. Hoevecomplex met losse bebouwing, bestaande uit een woonhuis met paardenstal, een koeienstal, een houten schuur en bakhuis. Het geaccidenteerd terrein achter de hoeve (thans boomgaard) evenals de gracht en de vijver, wijzen duidelijk op de historische oorsprong van dit gebied en verraden de aanwezigheid van grondvesten van het kasteel van Rostune. Dit raakte in verval sinds het begin van de 18de eeuw. Circa 1780 bleef waarschijnlijk enkel nog de hofstede over op de plaats van het vroegere neerhof van de burcht.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000521, Hoeve Rostune en onmiddellijke omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

De hoeve Rostune met de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Omwalde hoeve Rostune

Gentse Steenweg 17 (Damme)
Historische, voorheen volledig omwalde hoeve "Rostune", vermoedelijk opgetrokken in 1724 met integratie van oudere kern op het neerhof van het "Hof ter Ostijne", een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid en leen van de Burg van Brugge waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1240, gelegen ten oosten van de kerk van Sijsele.