Vuurtoren

Oosterstaketsel, saswoningen, vuurtoren en watertoren

De vuurtoren is beschermd als monument.

De vuurtoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een vuurtoren die zowel wordt gekenmerkt door specifiek materiaalgebruik (gele baksteen, beton, staal) in een specifieke combinatie als door de vormgeving (lage onderbouw met geaccentueerd middendeel met ronde voorgevel waarop de vooraan afgeronde vuurtoren staat).
Als zijnde een vuurtoren gebouwd in de jaren 1950, stilistisch nog duidelijk verwijzend naar het modernisme en meer bepaald de zogenaamde bootstijl cf. zijn vormgeving en het materiaalgebruik.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een markerend gebouw dat een essentieel onderdeel vormt van de haveninfrastructuur, een materiƫle getuige van de wijze waarop vanaf de jaren 1860-1870 een kleine zeehaven, in casu een vissershaven in de context van de Belgische kust werd uitgebouwd.
Als vormend een uniek voorbeeld van een vuurtoren circa 1950 (inhuldiging in 1954) opgetrokken in modernistische stijl, opvolger van een belangrijk aantal opeenvolgende 'vierboetes' (vuurbakens en/of vuurtorens) waarvan reeds in de 14de eeuw schriftelijke meldingen bestaan.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend referentiepunt op het westelijk uiteinde van de Blankenbergse Zeedijk, uiteraard vormt het ook een referentiepunt vanuit de jachthaven en vanaf de staketsels.

Vuurtoren

Zeedijk 1 (Blankenberge)
De huidige vuurtoren wordt in 1950 in gebruik genomen en is gelegen vlakbij de 19de-eeuwse haven van Blankenberge. Reeds eeuwen staat langs de kust van Blankenberge een vuurtoren of vierboete, zij het niet altijd op deze plaats.