Broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo

Broederklooster, zusterklooster, pastorie, hoeve en dorpskern van Vijvenkapelle

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kloostervleugel ten westen, ten oosten het parallelle schoolgebouw, en aan de straatzijde de tussenvleugel die in 1879 aan het complex werd toegevoegd.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het Broederklooster, het Zusterklooster en de pastorie dienen bij koninklijk besluit beschermd te worden als monument, omwille van de uitzonderlijke architectuurhistorische waarde als vrijwel enig homogeen neogotisch ensemble en als meest representatieve verwezenlijking van Baron J. B. Bethune."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000387, Broederklooster, zusterklooster, pastorie en hoeve (monument), evenals de dorpskom (dorpsgezicht) (S.N., 1980).

Het Broederklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Bradericplein 20-22 (Damme)
Voormalige broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo. Neogotisch complex naar een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894) van 1860, uitgevoerd in 1860-1863, en in 1879 uitgebreid met een haakse vleugel aan de straatkant.