Parochiekerk Sint-Kwinten: necropool familie t'Serclaes de Wommersom

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Linter
Deelgemeente Wommersom
Straat Sint-Kwintensstraat
Locatie Sint-Kwintensstraat zonder nummer (Linter)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24133/102.1
  • 4.01/24133/120.1
  • OB001660

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Kwinten en kerkhof met familienecropool

Sint-Kwintensstraat zonder nummer, Linter (Vlaams-Brabant)

Neoromaanse kerk gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Alexander Van Arenbergh, op het deels ommuurd kerkhof bevindt zich de necropool van de familie t’Serclaes.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De necropool van de familie t’Serclaes de Wommersomom, gelegen op het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Kwinten te Wommersom (Linter), is beschermd als monument.

Waarden

De necropool van de familie t’Serclaes de Wommersom is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

gebouwd in 1864, vermoedelijk naar ontwerp van Alexander van Arenbergh (1799-1877), als begraafplaats voor de dorpsheren vormt deze bak- en hardstenen constructie een merkwaardig en goed bewaard voorbeeld van een adellijke necropool uit het derde kwart van de 19de eeuw in de vorm van een eclectisch, door hardstenen zuiltjes belijnd, rechthoekig tempeltje met zwak hellend zadeldak en toegang geaccentueerd door een aediculaportiek met boven elkaar geplaatste, verjongende zuiltjes waarboven een driehoekige boogfries en eindbekroning.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.