Beschermd monument

Sint-Jobskapelletje

Beschermd monument van tot heden

ID
13309
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13309

Besluiten

Sint-Jacobskapelletje, hoeve Raaswalle en kasteel van Uitkerke met restant van omwalling en terp
definitieve beschermingsbesluiten: 10-12-2003  ID: 4150

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Sint-Jobskapelletje is beschermd als monument.



Waarden

Het Sint-Jacobskapelletje in de Uitkerkse polder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een goed bewaard voorbeeld van het type kleine landelijke kapel uit het eerste kwart van de 19de eeuw met bepleisterd, witgeschilderd parement; de tuitgevels met merkwaardige bekroning als hoop steentjes, mogelijk verwijzend naar de 'mesthoop van Job', en kruisbekroning bij de voorgevel zijn erg markerend.
Als zijnde een eenvoudige witgeschilderderde kapel gelegen in het open landschap van de Uitkerkse polder en alsdusdanig het meest herkenbare element van het kleine gehucht Sint-Jans-op-den-Dijk.
Als zijnde een verwijzing aan de vroegere kerk en parochie van Sint-Jans-op-den-Dijk, kerk die tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw vernietigd is en op de Ferrariskaart nog aangeduid staat als ruïne.
Als zijnde een vroeg-19de-eeuwse kapel, met bewaarde interieuraankleding met altaar, beeld van Job en vrome inscripties.

volkskundige waarde

Als zijnde een getuige van een nog levende volksdevotie tot Job cf. de inscripties met smeekbeden tot de Job en de bordjes met dankbetuigingen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Sint-Jobskapelletje

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Kapelletje uit het begin van de 19de eeuw. Licht achterin gelegen ten opzichte van de dijk, toegangsweggetje met in vorm geschoren ligusterhagen. Gelegen in het open landschap van de Uitkerkse Polder.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.