Omgeving Graslei en Korenlei

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De Graslei en Korenlei vormden van de 11de tot de 18de eeuw de middeleeuwse haven van Gent. De huidige bebouwing herinnert nog sterk aan deze havenactiviteiten, zoals handelspanden en gildehuizen.

industrieel-archeologische waarde

Drabstraat, Graslei, Hazewindstraatje, Hof van Fiennes, Hooiaard, Jan Breydelstraat, Korenlei, Korenmarkt, Pakhuisstraat, Pensmarkt, Schuddeveestraatje, Sint-Michielsplein (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Hooiaard 5 (Gent)
Huis met halsgevel, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw met een bepleisterde voorgevel. Achteraan: bakstenen lijstgevel van twee traveeën.

Hooiaard 4 (Gent)
Oorspronkelijk diephuis, nu met vier bouwlagen en drie traveeën, onder afgesnuit dak. 19de-eeuwse lijstgevel, maar met oudere kern, die ook zichtbaar is in de behouden achtergevel: verankerde puntgevel met drie bouwlagen en drie traveeën.

Hooiaard 3 (Gent)
Huis met halsgevel, opgevat als een beschilderde en verankerde baksteenbouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Achteraan aan het Schuddeveestraatje bakstenen tuitgevel met muurvlechtingen, vier traveeën en drie bouwlagen.

Hooiaard 2 (Gent)
Huis onder geknikt zadeldak, met een halsgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met hoger opgetrokken middentravee bekroond met uitgewerkt driehoekig fronton, volgens archiefstukken gedateerd 1714. Achtergevel aan het Schuddeveestraatje met een drie traveeën brede lijstgevel.

Classicistisch hoekhuis met de Graslei

Pensmarkt 1 (Gent)
Classicistisch hoekhuis met de Graslei, uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aangepast en met één verdieping verhoogd, doch samen met de huizen op de Gras- en Koornlei, de Spijker en het Vleeshuis gerestaureerd in het kader van de wereldtentoonstelling van 1913.

De Lintworm en Krocht

Korenlei 24-26, Sint-Michielsplein 21 (Gent)
Oorspronkelijk romaans steen van circa 1200 opgetrokken uit Doornikse steen, waarvan enkel de onderbouw en de in 1909 herbouwde zijgevels verwijzen naar een vroegere vorm. Volgens archiefstukken werd in 1662 op de behouden romaanse onderbouw een traditionele bak- en zandstenen trapgevel opgericht, in de loop van de 19de eeuw verbouwd, maar in 1909 hersteld in 17de-eeuwse toestand met volledig vernieuwde topgevel en gebruik van nieuwe materialen; de romaanse gevels werden tegen de zijgevels heropgebouwd.

Graanspijker

Pensmarkt 3-9 (Gent)
Zou eertijds een verpleeghuis voor melaatsen geweest zijn dat onder toezicht stond van het Sint-Janshospitaal; in 1322 aangekocht door de stad en omgevormd tot stapelplaats voor graan. Volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen telt deze lijstgevel negen traveeën over drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak. Bakstenen 16de-eeuwse achterbouw met verwerking van grijze natuursteen.

Hoekhuis

Hooiaard 6 (Gent)
Hoekhuis met de Graslei, met drie bouwlagen en drie traveeën brede voorgevel met halsgevel, onder zadeldak op de fries gedateerd 1725. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen. Vier traveeën brede zijgevel aan de Graslei.

Hoekhuis

Drabstraat 2, Jan Breydelstraat 1, 1A-B (Gent)
Hoekhuis met vier bouwlagen en respectievelijk vier en vijf traveeën onder afgewolfd dak uit einde 18de eeuw tot 19de eeuw, voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Neotraditioneel burgerhuis

Jan Breydelstraat 8 (Gent)
Diephuis met trapgevel in neotraditionele stijl, gedateerd en gesigneerd "ANNO / 1934" architect C. Bar. Bak- en zandsteenarchitectuur met drie bouwlagen en drie traveeën brede voorgevel onder zadeldak. Zijgevel van drie traveeën met getrapt dakvenster. Achteraan, tuitgevel en aanleunend hierbij enkele bijbouwen in dezelfde stijl.

Stadswoning

Jan Breydelstraat 6 (Gent)
Nu drie verdiepingen hoog breedhuis van vier traveeën met zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast en hoger opgetrokken in de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond een 19de-eeuwse houten winkelpui.

Stadswoning

Jan Breydelstraat 3 (Gent)
Oorspronkelijk diephuis, heden met vier bouwlagen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast en hoger opgetrokken in de 18de tot de 19de eeuw. Drie traveeën brede verankerde en bepleisterde lijstgevel en achterpuntgevel.

Stadswoning

Jan Breydelstraat 4 (Gent)
Huis met drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met empire-getinte, bepleisterde voorgevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Stadswoning

Jan Breydelstraat 2 (Gent)
Rijhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met voorgevelbepleistering en gevelelementen die dateren uit de 19de eeuw en een aangepaste begane grond met winkelpui.