Geografisch pakket Kortrijk

De dorpswoning is beschermd als monument.

Het arbeidershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een bewaard voorbeeld van een dorpswoning opgetrokken in 1861 met typische gevel met geschelpte beraping;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard parement met schelpberaping in de regio Kortrijk;
Als zijnde een beeldbepalende woning gelegen op de hoek van Koffiestraat-Steenstraat en zodoende aansluitend bij het straatbeeld van de Koffiestraat dat bepaald wordt door een rij éénlagige dorpswoningen.

Steenstraat 2 (Kortrijk)
Half vrijstaande typische dorpswoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1861, in opdracht van een vlaskoper.  In 1914 wordt het huis opgesplitst. De linkerwoning (nummer 4) werd verbouwd en voorzien van een nieuw parement. Voortuintje afgezet door recent geplaatst bakstenen muurtje.