Molenaarswoning

Geografisch pakket Kortrijk

De voormalige molenaarswoning is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig molenaarshuis in het gehucht Watermolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een getuige van de ontstaansgeschiedenis van het gehucht Watermolen. De oudste vermelding van de aanwezigheid van een watermolen gaat terug tot 1284.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard 19de-eeuws molenaarshuis met bijhorende opslagplaats, gelegen op een site waarvan de geschiedenis minstens teruggaat tot de 13de eeuw;
Als zijnde een typisch 19de-eeuwse woning die typologisch aansluit bij de huisvesting van de burgerij zijnde een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, die de sociale status van de bewoner veruitwendigd;
Omwille van het gaaf bewaarde schrijnwerk waaronder de fraaie vleugelramen met roedeverdeling, de luiken op de benedenverdieping en de geprofileerde kroonlijst.

Molenaarswoning

Watermolenwal 11 (Kortrijk)
Voormalig molenaarshuis, thans doet het gebouw dienst als Cultureel- en jeugdcentrum Atelier Molenhuis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.