Landhuis Mariasteen met hoeve en park

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Een lange toegangsdreef aangelegd in 1910-11, geeft toegang tot een prachtig park en heden vrij sober kasteeltje resulterend uit verschillende verbouwingen. De oude omwalde kern met twee tegenover elkaar verspringende vleugels werd circa 1870 verbouwd tot een quasi rechthoekig gebouw, in 1910-11 aan de westzijde uitgebreid met twee vooruitspringende zijtraveeën, op de begane grond verbonden door een soort veranda. Op dezelfde site bevindt zich de kasteelhoeve met een achterliggend, deels ommuurd perceel dat vroeger als boomgaard dienstdeed. De oude walgracht werd deels geïntegreerd in de kasteelvijver en deels gedempt.

Duddegemstraat 34, Kleine Duddegemstraat 32 (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Semigesloten hoeve

Kleine Duddegemstraat 32 (Gent)
Semigesloten hoeve horende bij het domein Mariasteen met verschillende gebouwen ingeplant rondom een rechthoekig, gedeeltelijk verhard en gedeeltelijk beboomd erf. Woonhuis ten noorden met witgekalkte verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, daterend uit eerste kwart 19de eeuw. Ten oosten haaks aansluitende stallen en ten zuiden losstaand gebouw met één bouwlaag uit derde kwart 19de eeuw.