Beschermd monument

Samenstel van dorpswoningen

Beschermd monument van tot heden

ID
13325
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13325

Besluiten

Geografisch pakket Kortrijk
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-2004  ID: 4240

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het samenstel van zes dorpswoningen is beschermd als monument.



Waarden

De reeks van dorpswoningen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een groep van dorpswoningen van één bouwlaag die het typische straatbeeld van de noordzijde van de Koffiestraat bepalen;
Als zijnde een gaafbewaard geheel die een getuige is van de typische 19de- en vroeg 20ste-eeuwse dorpsbebouwing in Vlaanderen;
Als zijnde zes gaaf bewaarde huisjes die een staalkaart vormen van architectura minor gedurende 100 jaar;
In het bijzonder voor nummers 2, 4, 14 en 16 met typisch en zeldzaam geworden voortuintje;
In het bijzonder voor nummers 2, 4, 14 en 20 omwille van het gaafbewaarde schrijnwerk zoals de typische T - en schuiframen en luiken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een groep van gaafbewaarde arbeidershuisjes die een representatief voorbeeld vormen van de steeds toenemende bebouwing in de dorpskom vanaf de 19de eeuw, grotendeels te wijten aan de steeds toenemende bevolking ten gevolge van de industrialisering;
Als zijnde een groep van woningen die beschreven worden in Stijn Streuvels biografische boek 'Heule' en het belang dat hij hecht aan de aanwezigheid van die voortuintjes.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Dorpswoning

Koffiestraat 20 (Kortrijk)
Dorpswoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1864 in opdracht van vlaskoper J.A. Vansteenkiste. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en één poorttravee. Witgeschilderde lijstgevel op gepikte plint.


Dorpswoning

Koffiestraat 2 (Kortrijk)
Dieper in gelegen typische dorpswoning met voortuintje volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1902. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


Dorpswoning

Koffiestraat 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen dorpswoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1880. In oorsprong opgetrokken als twee woonhuizen, maar in 1897 worden de twee woningen reeds verenigd. Begraasd voortuintje. Aan de straat afgezet door laag betonnen muurtje. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


Dorpswoning

Koffiestraat 18 (Kortrijk)
Typische dorpswoning opgetrokken in 1877, in opdracht van vlaskoper J.A. Vansteenkiste. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nieuwe pannen).


Ensemble van dorpswoningen

Koffiestraat 14-16 (Kortrijk)
Vermoedelijk opgetrokken in het eerste kwart van de 19de eeuw. Het volume staat reeds aangegeven op het primitieve kadasterplan van 1835. Hoogst waarschijnlijk wordt de woning circa 1920 opgesplitst in twee wooneenheden. Beide woningen hebben een voortuintje.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.