De Pier

De Pier

De Pier is beschermd als monument.

De Pier is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde de enige ooit opgerichte Pier aan de Vlaamse kust en aldus een unicum; de eerste pierconstructie op deze plaats gaat terug tot 1894 en was de eerste Pier op het vasteland, wat de aantrekkingskracht van de Pier verhoogde.
Als zijnde een typisch en uitsluitend badplaatselement naar vorm, functie en constructie, waarvan de oorsprong in Groot-Brittannië ligt.
De Pier van 1931-1933 (teruggaand op de ijzeren pierconstructie van 1894) vormt het sluitstuk van de Zeedijkontwikkeling te Blankenberge, een ontwikkeling die inzet vanaf de jaren 1840.
Als zijnde de enige Europese Pier uit de jaren 1930 in art-decostijl, zij wordt tesamen met die van Scheveningen (1959-1961) als de enige belangrijke continentale Pier beschouwd.
Als zijnde een betonnen pierconstructie van 1931-1933 naar ontwerp van conducteur J. Soete, de hoogleraar G. Magnel en ingenieur-architect A. Bouquet, doch teruggaand op de eerste ijzeren pier van 1894.
Als vormend een belangrijke constructie in de geschiedenis van de (Belgische) betonbouw: de Blankenbergse Pier is een circa zeventig jaar oude constructief bouwwerk in gewapend beton, gebouwd in een agressief zeeklimaat, en als dusdanig een merkwaardige technologische realisatie uit de beginperiode van dit materiaal, de bijdrage van het Gentse laboratorium Magnel was hierbij cruciaal.
De Pier vormt één van de grootschaligste en de origineelste uitingen van de art-decostijl te Blankenberge, dit samen met het zogenaamde 'Palais du Comte Jean'.

sociaal-culturele waarde

De Pier te Blankenberge is stedenbouwkundig waardevol, omwille van haar ruimtelijk belang. Een zeepierconstructie is een lineaire structuur die loodrecht op de Zeedijk staat en een verlenging vormt in Zee van de wandelruimte van de toerist. Als unicum aan de Vlaamse kust vormt ze als dusdanig een niet weg te denken aspect van het beeld van de Zeedijk te Blankenberge. De Pier is een typerend en beeldbepalend element van het toeristische Blankenberge. De Pier en de staketsels, vormen één geheel met de wandeldijk/Zeedijk.
De Pier speelt een erg belangrijke rol binnen de toeristische ontwikkeling van Blankenberge en is als het ware ook de veruitwendiging van het toeristisch imago van Blankenberge. Ze is van oudsher een attractie-element voor de badplaats. Alhoewel deze toeristische attractie de laatste decennia om allerlei redenen aan belang inboette, is er ook een sterke gevoelswaarde aan verbonden, die alhoewel niet objectief meetbaar toch concreet en reëel aanwezig is, zowel bij de Blankenbergenaars als bij de bezoekers. De Blankenbergse Pier is het vertrouwd herkenningspunt van de badplaats.

De Pier

Zeedijk (Blankenberge)
Het fenomeen van de Pier is gegroeid vanuit de aanlegsteiger voor badgasten in Engeland. De komst van de spoorwegen rond het midden van de 19de eeuw ontneemt de pieren hun oorspronkelijke functie, doch de blik op de kust en het wandelen boven de zee, zijn niet meer weg te denken. De 'plezierpieren' evolueren naar constructies op ijzeren onderstel met een 'landhoofd' waar men toegangskaartjes kon kopen en een paviljoen op de eigenlijke Pier waar men van een consumptie kon genieten.