Hotel du Damier

Geografisch pakket Kortrijk

De bescherming als monument omvat Hotel du Damier.

Het Hotel du Damier is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: als zijnde een voormalige 18de-eeuwse afspanning, getuige van het postverkeer met diligences, met een gaaf bewaarde rococogevel en gelagzaal in neorococostijl.

Hotel du Damier

Grote Markt 41 (Kortrijk)
Voormalige afspanning, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1398 als huis ten Scake. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak, met een rococolijstgevel van 1769, bekroond door driehoekig fronton. Begane grond van geblokte Atrechtse zandsteen en een bepleisterde en beschilderde bovenbouw. Het hotel werd in 1944 aan de achterzijde uitgebreid, naar ontwerp van P. Ongenae en met een inrichting ontworpen door de Kunstwerkstede gebroeders De Coene.