Stedelijke Begraafplaats: ereperk met gedenkteken Moedersmart

Ereperk met gedenkteken Moedersmart

Het ereperk met gedenkteken Moedersmart op de Stedelijke Begraafplaats is beschermd als monument.

Waarden

Het ereperk met gedenkteken 'Moedersmart' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een mooi uitgewerkt gemeentelijk ereperk, met een artistiek waardevolle beeldengroep die het geheel domineert. Dit aangrijpend beeldhouwwerk is het werk van de Brusselse beeldhouwer Guillaume Charlier. Binnen het realisme uit de tweede helft van de 19de eeuw heeft Charlier een waarachtige, doorleefde en geloofwaardige sculptuur gecreƫerd. De titel van het beeldhouwwerk - 'Moedersmart' - wordt bijzonder overtuigend uitgedrukt in de bronzen beeldengroep met drie rouwende vrouwen in lange kapmantels die bij mekaar steun zoeken. Charlier onderhield nauwe relaties met Blankenberge, wat hem 8 beeldhouwwerken in de stad opleverde.

historische waarde

in casu historische context en sociaal-culturele waarde: Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een prachtig uitgewerkte funeraire beeldengroep op een gemeentelijke begraafplaats. In tegenstelling tot kruisen komen artistiek waardevolle standbeelden maar heel uitzonderlijk op begraafplaatsen voor.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Stedelijke Begraafplaats met ereperk met gedenkteken Moedersmart

Scharebrugstraat 112-114 (Blankenberge)
Begraafplaats, aangelegd vanaf 1908. Inspringende, brede gekasseide toegang, met links en rechts van de toegang, huizen in spiegelbeeldschama vermoedelijk daterend van het moment van de aanleg.