Samenstel van arbeiderswoningen

Geografisch pakket Kortrijk

Beschrijving

Het geheel van arbeiderswoningen is beschermd als monument. De bescherming omvat een reeks van 22 gaafbewaarde arbeiderswoningen gesitueerd langs de Heirweg en de Izegemsestraat. De woningen langs de Heirweg vormen een beluikje in landelijke context.

Waarden

Het geheel van arbeidershuisjes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde één van de weinig overgebleven getuigen van de 19de-eeuwse volkshuisvesting in een kleine dorpsgemeenschap;
Als zijnde een getuige van hoe de steeds toenemende industrialisering, die zich in Heule inzet circa 1860, leidde tot de toenemende bebouwing voornamelijk van kleinere arbeiderswoningen in de dorpskernen of gehuchten;
In het bijzonder voor het complex gelegen Heirweg 255-271 als zijnde een voorbeeld van een beluikje in landelijke context.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een reeks van 19de-eeuwse arbeidershuisjes die typerend zijn voor het gehucht Watermolen;
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van typische Vlaamse dorpsarchitectuur, die door haar kleinschaligheid een bedreigde architectuurvorm is;
Als zijnde een gaaf bewaard geheel gelegen in het centrum van het gehucht, waarvan de eenheid nog niet doorbroken wordt door vernieuwde parementen;
Als zijnde een representatief voorbeeld van architectura minor. Arbeidershuizen met typisch witgekalkt of witgeschilderd parement, veelal met gaafbewaard schrijnwerk, onder meer in de beluikte vensters en ramen met roedeverdeling;
In het bijzonder voor Heirweg 255-271 als zijnde aansluitend bij de typologie van het pleinbeluik en hier in landelijke context als zijnde uitzonderlijk.

Is de omvattende bescherming van

Arbeiderswoningen

Izegemsestraat 244-252 (Kortrijk)
De vijf lager besproken arbeiderswoningen zijn ontstaan uit het basisperceelnummer 973. Dit perceel is reeds bebouwd op het primitief kadasterplan daterend van 1835. Het plan onderscheidt twee aansluitende volumes die echter eenzelfde perceelnummer hebben. In 1838 wordt het perceel opgesplitst in perceelnummer 973 A en 973 B (het huidige nummer 252). Het perceelnummer 973A wordt in 1847 en 1893 opgesplitst, waardoor er uiteindelijk vier verschillende woningen ontstaan. Het kadasteronderzoek doet vermoeden dat de verschillende besproken woningen hun huidige uitzicht verkregen in 1893.

Izegemsestraat 236 (Kortrijk)
Hoekhuisje grenzend aan de Heulebeek. Volume reeds aangegeven op het primitief plan van 1835. In 1943 wordt volgens de kadastrale gegevens de achtergevel uitgebreid.

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Izegemsestraat 238-240 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing waarvan het volume reeds aangeduid wordt op het primitief kadasterplan van 1835. Volgens de kadastrale gegevens werden de woningen in 1938 gedeeltelijk afgebroken en heropgebouwd.

Heirweg 255-265 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van zes arbeidershuisjes (twee maal drie), respectievelijk van 1857 (nummers 261, 263 en 265) en 1893 (nummers 255, 257 en 259), L-vormig opgesteld rondom binnentuintje.

Heirweg 267-271 (Kortrijk)
Samenstel van drie arbeidershuisjes volgens de kadastrale gegevens opgetrokken circa 1857.

Izegemsestraat 254-260 (Kortrijk)
Arbeidershuizen, volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1893 in opdracht van Eduard Vandenberghe-Maes, een landbouwer uit Kuurne. Hetzelfde jaar gaan de huisjes over naar Achiel Vandenberghe.  Enkelhuisjes van van elk twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak.

Watermolenhoeve

Izegemsestraat 242, 242A (Kortrijk)
Hoeve aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1843 met semigesloten opstelling. Heden bleven enkel het woonhuis en verbouwde stalvleugel met ingewerkt wagenhuis bestaan. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Aan de straat gelegen boerenhuis van 1811.