Beschermd monument

Retraitehuis paters redemptoristen

Beschermd monument van 09-06-1998 tot heden

ID: 13345   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13345

Besluiten

Retraitehuis paters redemptoristen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-1998  ID: 3331

Beschrijving

Het retraitehuis van de paters redemptoristen te Roeselare is beschermd als monument. De bescherming omvat de vleugel langsheen de Leenstraat bestaande uit de kapel en het retraitehuis.Waarden

Delaerestraat 37 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Zijnde een ontwerp van architect L. Verstraete en representatief voor de neogotische baksteenarchitectuur van voor 1914. Zowel interieur als exterieur worden gekenmerkt door een verzorgde uitwerking, onder meer de gevelparementen met Brugse travee├źn en maaswerk, de marmeren bevloering en de houten overwelving van de kapel, het plafond en de monumentale schouwen in de zalen van het retraitehuis.

sociaal-culturele waarde

Zijnde een document in het verhaal van de paters redemptoristen, welke zich in 1868 te Roeselare vestigden, en zich speciaal toelegden op het leiden van retraites en het organiseren van volksmissies in de parochies.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Klooster en retraitehuis paters redemptoristen

Delaerestraat 33, 37, 41, Leenstraat 35-37, Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1868 vestigden de paters redemptoristen zich te Roeselare. Deze "Congregatie van de Allerheiligste Verlosser/Congregatio Sanctissimi Redemptoris", was in 1732 gesticht met als hoofddoel de bijzondere pastorale zorg voor de in de gewone zielzorg verwaarloosde bevolkingsgroepen.