Bloemisterij Hellebuyck met park

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Woning van de voormalige bloemisterij Hellebuyck, gelegen in een park met hovenierswoning. In 1837 kocht Louis Hellebuyck dit goed aan waarop zich een hofstede bevond, om er een bloemisterij te installeren. In 1853 verving hij de oude boerenwoning door een dubbelhuis met rechthoekige plattegrond, een typisch blokvormig bloemistenhuis. Huidig uitzicht van voornamelijk neoclassicistisch landhuis. Polygonale traptoren uitgebouwd halverwege de rechterzijgevel bekroond door een ingesnoerde peerspits met kapelletjes.

Gentbruggekouter 13, Jules Van Biesbroeckstraat 2 (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Hovenierswoning

Jules Van Biesbroeckstraat 2 (Gent)
Klein landhuis in hoevestijl met bijhorende dienstgebouwen, voormalige hovenierswoning van het landhuis gelegen Gentbruggekouter nummer 13. Naar verluidt afkomstig van de Wereldtentoonstelling 1913 te Gent waar deze gebouwen doorgingen als modelvoorbeeld van de traditionele Vlaamse hoevebouw en mogelijk naar ontwerp van architect V. Vaerwyck.