13de-eeuwse kelder

Geografisch pakket Kortrijk

De 13de-eeuwse kelder van het verdwenen middeleeuws patriciërshuis is beschermd als monument.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de kelder 13de eeuws is, in tegenstelling tot wat in het advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) staat.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de kelder als volgt werd gemotiveerd: “als overblijfsel van een kelder van een 'Steen' uit het einde van de 12de eeuw en als dusdanig het enige overgebleven burgerlijk bouwwerk uit dit tijdperk in Zuid-West-Vlaanderen.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000451, 24 monumenten, advies KCML (1982).

De kelder van het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

13de-eeuwse kelder

Doorniksestraat 1-5, Grote Markt 33-37 (Kortrijk)
13de-eeuwse kelder van verdwenen middeleeuws patriciërshuis. gebouwd in Doornikse kalksteen met kruisgewelf op zuilen.