Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden
Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023 ID: 15002
Graaf Arnulfstraat, Sint-Amandplein, Sint-Amandstraat, Sint-Pietersplein, Tweekerkenstraat (Gent)
Het Sint-Pietersplein vormt heden een enorm rechthoekig, geplaveid plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en voormalige Sint-Pietersabdij. Het nieuwe plein werd aangelegd volgens het urbanisatieplan van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux in 1848-1851 in neoclassicistische stijl en was voorzien als marsveld.
Sint-Amandplein 4, Sint-Pietersplein 30-51, 42A (Gent)
Westelijke gevelwand van het Sint-Pietersplein tussen de Sint-Amandstraat en de monumentale trap die naar het Sint-Amandplein leidt. Vrij oorspronkelijk behouden drieëntwintig traveeën brede wand met hoekpanden van elk drie traveeën, zijpanden van vijf traveeën en centraal risaliet van zeven traveeën.
Sint-Pietersplein 52-59, 54A-B (Gent)
Vormt de rechter-, westelijke gevelwand van tweeëntwintig traveeën met soms sterk verbouwde ordonnantie en voornamelijk gecementeerde parementen. Bij de hoekpanden van respectievelijk vier en drie traveeën werden enkel de benedenvensters gedeeltelijk verbouwd.
Sint-Pietersplein 61 (Gent)
Hoekhuis van drie traveeën aan het Sint-Pietersplein en een rijker versierde zijgevel van één travee in de Sint-Pietersnieuwstraat, voorzien van een bepleisterende lijstgevel.
Sint-Pietersplein 7, Tweekerkenstraat (Gent)
Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Horizontaal belijnde begane grond met imitatiebanden en geprofileerde puilijst. Links aanleunende vijf traveeën brede gevelwand onder doorlopende kroonlijst.
Graaf Arnulfstraat 8 (Gent)
Hoekhuis met uitzicht op het Sint-Pietersplein en architecturaal aansluitend bij de gevelwanden hiervan, daterend uit midden 19de eeuw. Vereenvoudigde neoclassicistische lijstgevel van zes en drie traveeën en drie bouwlagen.
Sint-Pietersplein 1-4, 5-7 (Gent)
Oostelijke, meest oorspronkelijk behouden neoclassicistische gevelwand van het Sint-Pietersplein van vierentwintig traveeën met drie bouwlagen onder verspringende zadeldaken, uit midden 19de eeuw.
Sint-Pietersplein (Gent)
De openbare trap naar het Sint-Amandsplein, gelegen tegenover de Sint-Pieterskerk, werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan van 1848-1851 van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux. Het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein werd opgelost door middel van een breukstenen terrasmuur met bekronende ijzeren balustrade en postamenten met acht siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars met gevleugelde vrouwelijke hermenfiguren.
Kramersplein 1-2, Sint-Pietersplein 16-27, 29 (Gent)
Zuidelijke gevelwand van zeventien traveeën met een gelijkaardige compositie als de andere gevelwanden van het Sint-Pietersplein van telkens twee identieke hoekpanden, twee zijpanden van drie traveeën en een centrale partij van vijf traveeën. Nummer 26 met een art-nouveaupui van een apotheek. Aansluitend bij de pleinwanden ontwerpen gevels aan het verbindingsstraatje met het Kramersplein.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Pietersplein en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/133583 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.