Eclectische apotheek

Beschermd monument van 09-06-1998 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 26 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/311.1
  • OW001100

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectische apotheek

Grote Markt 26, Roeselare (West-Vlaanderen)

Eclectische apotheek met neobarokke en neorococo-elementen. Sinds circa 1880 is een apotheek gevestigd in dit pand. Nieuwbouw na oorlogsschade ontworpen door architect V. Duyvewaardt in 1919.

Beknopte karakterisering

Typologieapotheken
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

De apotheek ontworpen door Valère Duyvewaardt uit 1919 is beschermd als monument. De bescherming omvat het diephuis -de eigenlijke apotheek- aan de Grote Markt van Roeselare, het achterhuis aan de Zwanestraat en de tussenliggende onbebouwde ruimte.

Waarden

Grote Markt 26 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een in 1919 opgetrokken en na de Eerste Wereldoorlog als eerste wederopgebouwde pand op de Grote Markt. Bovendien wijkt het met zijn -op neobarokke en neorococo- geïnspireerde eclectisme, af van de regionalistische wederopbouwstijl waarvoor te Roeselare doorgaans werd geopteerd (zie overzijde Grote Markt). Daarenboven getuigt het gevelparement van een verzorgde afwerking onder meer met bas-reliëfs en bekroning die verband houden met de apothekers- en drogisterijsymboliek.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde reeds meer dan honderd jaar de locatie van een apotheek op de Grote Markt te Roeselare.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.