Groentenmarkt met omliggende bebouwing

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De Groentenmarkt is het oudste marktplein in het centrum van Gent. De gebouwen rond de Groentenmarkt gaan van de 15de tot de 19de eeuw.

ruimtelijk-structurerende waarde

Groentenmarkt, Hoogpoort, Kortemunt, Langemunt, Pensmarkt, Schuddevisstraatje (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis met rococogevel

Kortemunt 5 (Gent)
Burgerhuis met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak en rococo-klokgevel gebouwd in 1746. Witgeschilderde en bepleisterde gevel boven arduinen pui.

Classicistisch burgerhuis

Kortemunt 3 (Gent)
Huis met drie traveeën, vier bouwlagen, Lodewijk XVI-lijstgevel van blauwe hardsteen volgens bouwaanvraag van 1784.

Hoekhuis

Hoogpoort 2-4, 4A (Gent)
Vier bouwlagen hoog hoekhuis met Groentenmarkt, onder een plat dak, met bepleisterde en beschilderde voor- en zijgevel. In kern opklimmend tot de 18de eeuw, maar aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw.

Hoekhuis

Kortemunt 1 (Gent)
Empire-getint hoekhuis, met drie en halve bouwlaag met bepleisterde lijstgevels van één en twee traveeën geritmeerd door geblokte penanten.

Hoekhuis

Langemunt 2, 2A-D (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met mansardedak, opgevat als een verankerde bak- en zandsteenbouw van 1715. Volledig bepleisterde voorgevel van vier traveeën. Bepleisterde zijgevel van dertien traveeën met een mansardedak met vier dakkapellen.