Nationale Plantentuin van België

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 09-08-1967 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise, Wemmel
Deelgemeente Meise, Wemmel
Straat
Locatie Meise (Meise), Wemmel (Wemmel)
Alternatieve naam Park van het kasteel van Bouchout, Rijksplantentuin

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.03/23050/102.1
  • OB000638

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Domein van de Nationale Plantentuin van België

Nieuwelaan zonder nummer (Meise), J.Van Gijsellaan zonder nummer, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)

Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen.

Is de omvattende bescherming van

Balatkas of Kroonserre

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Ten noordwesten van de ingang aan de J.Van Gijsellaan ligt de sierlijke Balat-serre, naar haar bekroning ook "Kroonserre" genoemd of naar haar bestemming "Victoriakas". Ze werd in 1854 ontworpen door Alphonse Balat (Elsene 1818-1895), hofarchitect van Leopold II, voor de Brusselse zoo in het Leopoldpark.

Belvedèrepaviljoen

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Iets ten noordwesten van de toegang aan de J.Van Gijsellaan ligt een belvedèrepaviljoen op een heuvel. Het dateert uit het begin van de 19de eeuw.

Kasteel van Boechout

Nieuwelaan 38, Meise (Vlaams-Brabant)

Middeleeuws waterslot, het uitzicht uit de 15de eeuw met een sterk defensief karakter bleef behouden tot in de 19de eeuw, het park, vergroot in 1881, telt 200 hectare en is Rijksplantentuin.

Linnaeuspoort

J.Van Gijsellaan zonder nummer, Wemmel (Vlaams-Brabant)

De Plantentuin van Meise bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied Wemmel, in de noordoostelijke hoek van de gemeente, en wordt aldaar afgebakend door de J. Van Gijsellaan en de Kruidtuinlaan. De toegang tot de plantentuin op grondgebied Wemmel ligt in het meest zuidelijke punt van het domein en dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Pachthof bij het kasteel van Boechout

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

In het verlengde van de toegangspoort aan de J.Van Gijsellaan, verder in noordelijke richting, bevindt zich het pachthof bestaande uit verschillende vrijstaande gebouwen rond een gekasseid erf. Het werd gebouwd in 1853-1854.

Plantenpaleis

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Het plantenpaleis ligt in het zuidelijk deel van het domein van de Plantentuin, op grondgebied Wemmel, ten noordoosten van de toegangspoort aan de J.Van Gijsellaan. Hier vinden de vorstgevoelige en tropische planten een onderkomen. Het werd gerealiseerd tussen 1947 en 1958 naar ontwerp en onder leiding van architect M. Cole.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de Nationale Plantentuin van België te Meise.

Het beschermde landschap heeft een belangrijke

  • wetenschappelijke waarde: de botanische (inclusief dendrologische) verzameling van de Nationale Plantentuin van Meise is van Eurpees belang.
  • historische waarde: het huidige domein is in 1883 ontstaan uit de samensmelting van de twee aparte kasteeldomeinen, waarvan één omwalde site met hooghof-neerhofstructuur. De waterburcht werd in neogotische stijl heraangekleed en het park werd heraangelegd in late landschappelijke stijl. De naam Bouchout is verbonden met Charlotte, de weduwe van 'Keizer' Maximiliaan van Mexico, die er van 1879-1927 verbleef. In 1938 neemt de nationale plantentuin er haar intrek.
  • esthetische waarde: de Nationale Plantentuin met middenin de waterburcht van Bouchout bezit alle kenmerken en charmes van een grootschalig landschappelijk park.

Waarden

De Nationale Plantentuin van België is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.