Stadspaleis Den Roeland

Geografisch pakket Kortrijk

Beschrijving

Het voormalige stadspaleis Den Roeland is beschermd als monument. De bescherming omvat het 18de-eeuwse stadspaleis met 13de-eeuwse kelder.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het huis als volgt werd gemotiveerd: “als indrukwekkend hoekgebouw in Lodewijk XVI-stijl uit circa 1790 - 1800.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000451, 24 monumenten, advies KCML (1982).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Grote Markt 19 (Kortrijk)
Imposant diephuis met gevelparement van 1780 van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak. Classicistische lijstgevel met aflijnende sterk overkragende kroonlijst en attiek met bekronende vazen. Gevel verfraaid door de classicistische guirlandes in de verdiepte muurvlakken en borstwering. Smeedijzeren balkon rustend op stenen consoles.