Dubbel winkelhuis in art-nouveaustijl

Winkel Denys-Schelpe

Beschrijving

Het dubbel winkelhuis in art-nouveaustijl in de Ooststraat te Roeselare is beschermd als monument. Het pand wordt soms ook winkelhuis 'Denys-Schelpe' genoemd, naar de opdrachtgever. De bescherming omvat het volledige perceel met de twee diephuizen, de achterbouw en de achterliggende tuinen.

Winkelhuis Denys-Schelpe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde één van de weinige art nouveau-panden te Roeselare. Het betreft een ontwerp uit 1902 van het architectenduo Denys senior (stadsarchitect) en junior. Beiden waren voor de Eerste Wereldoorlog te Roeselare bijzonder productief. Het winkelhuis heeft een verzorgd gevelparement met onder meer faïencetegeltableaus met huisnamen, medaillons met afbeeldingen van tijger en vlinder (zie huisnamen) en fraaie imposten in Euvillesteen. Een dergelijke uitwerking is te Roeselare uitzonderlijk en is een mooi voorbeeld van regionale toepassing van art nouveau.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand dat als winkelhuis werd ontworpen en dat tot op heden dezelfde functie heeft behouden, weliswaar met aanpassing van de begane grond en het interieur. Als dusdanig is het een document in het verhaal van de Ooststraat, een van oudsher belangrijke commerciële as van Roeselare, de 'inkoopstad' van West-Vlaanderen.

Ooststraat 68-70 (Roeselare)
Dubbel winkelpand van 1902 naar ontwerp van H. Denys en diens vader, stadsarchitect D. Denys-Carbonez.