Bureel- en bedrijfsgebouw van een elektriciteitsfabriek

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Gebouwen van een voormalige elektriciteitsfabriek, nadien cokesfabriek en gasfabriek. Volgens kadastergegevens bouw van de elektriciteitsfabriek in 1921 door de Naamloze Maatschappij "Force, Eclairage et Docks de Gand", maar deze oudste bedrijfsgebouwen zijn niet langer bewaard. Resterend bureelgebouw aan de Henri Farmanstraat van 1922, volgens archiefgegevens vergroot in 1923 naar ontwerp van architecten O. en A. Vande Voorde. Bakstenen bureelgebouw van twee bouwlagen en tien traveeën lang, met T-vormige plattegrond, onder mansardedaken. Later toegevoegd bakstenen bedrijfsgebouw (1925-27) met een zichtbaar betonnen skelet en onder een segmentboogvormige betonnen afdekking.

industrieel-archeologische waarde

Henri Farmanstraat 40, Singel 31, 31B (Gent)