Burgerhuizen

Gebouwencomplex van parallelle vleugels

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het complex van het burgerhuis aan de Lange Steenstraat en het parallelle burgerhuis aan het Jozef Vandaleplein.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand Lange Steenstraat 41 als volgt werd gemotiveerd:
"meer specifiek bezit het gebouw een architectuurhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van de 18de-eeuwsee burgerlijke privé-architectuur. Vlakke, vrij sobere gevelbehandeling, waarin de rococodeur en -omlijsting het enige accent, de kroonlijst en het hoofdgestel de enige decoratie uitmaken.
Valt nog aan te stippen dat de gevel zowel in de Lange Steenstraat als aan het Vandaleplein een vrij aanzienlijke ruimte invult in het straatbeeld."
"het pand is ook cultuurhistorisch waardevol als stichting van de Kortrijkse priester-filantroop Jozef Van Dale (1716-1781) voor zijn broedergemeenschap. Laatstgenoemde legde zich vooral toe op de armen- en ziekenzorg en het verschaffen van onderricht, zodat aldus ook een zekere sociale dimensie aan hogervermelde eigenschappen van het gebouw kan worden toegevoegd."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000535, Lange Steenstraat 41, advies KCML (1987).

Pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde

Burgerhuizen

Jozef Vandaleplein 7, Lange Steenstraat 41 (Kortrijk)
Gebouwencomplex bestaande uit twee parallelle vleugels, namelijk voorbouw uitziend in de Lange Steenstraat en achterbouw uitziend op het Jozef Vandaleplein, met laterale verbinding, gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. In 1765 wordt het pand aangekocht door de priester-filantroop Jozef Vandale voor zijn broedergemeenschap. De achterbouw wordt ingericht als school.