Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.

Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Alleenstaand burgerhuis

Kerkdreef 1 (Gent)
Alleenstaand burgerhuis met voortuintje, gedeeltelijk afgesloten door een fraai ijzeren hek. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen onder schilddak, daterend van 1870. Uitgewerkte houten deur met gesculpteerde maskers en griffioenen.

Brouwerij Roegiers

Hogeheerweg 1, Kerkwegel 1 (Gent)
Behouden woonhuis en kelder van de brouwerij. Burgerhuis met voortuin afgesloten door een fraai ijzeren hek uitziend op het kerkhof. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1838. Rechts aangebouwde vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen.

Parochiekerk Sint-Denijs met kerkhof

Kerkdreef 11 (Gent)
Neogotische kerk gebouwd door architect M.J. Wolters ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Sober bak- en hardstenen gebouw onder zadeldak, omgeven door een ommuurd kerkhof, aan de Kerkdreef voorzien van fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. De plattegrond vertoont een driebeukig schip van zes traveeën met koor van twee traveeën en vijfzijdige sluiting.

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijdreef 2 (Gent)
Ruim dubbelhuis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet, rechts omhaagd en pastorietuin met deels bewaarde aanleg. Voorgevel in neogotische stijl, volgens bouwaanvraag van 1881 en gesigneerd V. Hoecke, bouwkundige.

Twee burgerhuizen

Loofblommestraat 45-47 (Gent)
Rijhuizenblok bestaande uit twee huizen met twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw.

Villa des Lilas

Loofblommestraat 20 (Gent)
Achterin gelegen voormalig bloemistenhuis in neotraditionele baksteenarchitectuur, van circa 1900. Omringende tuin afgesloten door een laag bakstenen muurtje en fraai ijzeren hek tussen vernieuwde hekpijlers.