Herenhuis: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-04-1994 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat O.-L.-Vrouwestraat
Locatie O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/34022/354.1
  • DW000591
  • OW000816

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40, Kortrijk (West-Vlaanderen)

* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 40. Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Beschermd als monument en stadsgezicht bij M.B. van 22.04.1994. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de tuin van het neoclassicistisch herenhuis gebouwd in opdracht van P. Reyntjens-Vanbeveren. Het herenhuis en het koetshuis zijn afzonderlijk als monument beschermd.

Waarden

De tuin is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: als zijnde een fraai en bijzonder gaaf bewaard herenhuis uit het einde van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl, gelegen in het hart van de stad met een verzorgd eclectisch interieur, een beeldbepalend neoclassicistisch koetshuis aan het Deken De Zegherplein en een aangepaste stadstuin voorzien van wintertuin en tuinornamenten.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.