Modernistisch woonhuis ontworpen door Jozef De Bruycker

Woning ontworpen door Jozef De Bruycker

Beschrijving

Het modernistisch woonhuis te Roeselare ontworpen door Jozef De Bruycker is beschermd als monument. De bescherming omvat de woning, met inbegrip van het interieur, de terrassen en de ruimte ingesloten tussen de garage en de toegangstrap. De recente veranda-aanbouw is niet in de bescherming als monument opgenomen.

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Zijnde een typisch voorbeeld van de vernieuwende, modernistische interbellumarchitectuur te Roeselare, uitgevoerd door de Roeselaarse architect J. De Bruycker. Typerende elementen zijn het betonskelet, de geometrische vormentaal met een sterk driedimensionale karakter, met name het afwisselen van rechthoekige en ronde volumes, het gediversifieerde materiaal- en kleurgebruik en de scheiding tussen dienstruimten en woongedeelten.

sociaal-culturele waarde

Zijnde een representatieve realisatie uit J. De Bruycker's architecturaal oeuvre van de periode 1925-1935. In deze periode ontwerpt hij modernistische architectuur die het lokale en provinciale niveau overstijgt en aansluit bij de Internationale Stijlbeweging.

Modernistisch woonhuis ontworpen door Joseph De Bruycker

Stationsdreef 187 (Roeselare)
Halfvrijstaand woonhuis van drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1931, naar verluidt beïnvloed door Huib Hoste (Brugge) en W.M. Dudok.