Beschermd monument

Modernistisch burgerhuis met tuin

Beschermd monument van 18-01-2001 tot heden

ID
13392
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13392

Besluiten

Woning met tuin, ontworpen door Jozef De Bruycker
definitieve beschermingsbesluiten: 18-01-2001  ID: 3637

Beschrijving

Het modernistisch burgerhuis ontworpen door Jozef De Bruycker, in samenwerking met ingenieur G. Maselis en kunstschilder Victor Servranckx, is beschermd als monument. De aanpalende tuin en toebehoren ontworpen door tuinarchitect André Rousseau, ten westen en ten zuiden van het huis, is eveneens in de bescherming als monument opgenomen.Waarden

Het woonhuis met tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Zijnde een representatieve realisatie uit J. De Bruycker's architecturaal oeuvre van de periode 1925-1935. In deze periode ontwerpt hij modernistische architectuur die het lokale en provinciale niveau overstijgt en aansluit bij de Internationale Stijlbeweging.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Zijnde een typisch voorbeeld van de vernieuwende interbellumarchitectuur te Roeselare, uitgevoerd door de Roeselaarse architect J. De Bruycker. De woning, gelegen in het havengebied en ontworpen voor de verwanten van betonfabrikant Declercq, geldt als een representatief voorbeeld van het experimenteren met betonconstructies in de jaren 1930, in casu het aanwenden van een betonskelet met paddenstoelvloeren. Typerende elementen zijn de geometrische vormentaal en de visueel benadrukte scheiding tussen dienstruimtes op de begane grond en woongedeelten. In het vrij rijkelijke interieur komt de interesse van De Bruycker voor het totaalkunstwerk duidelijk naar voor, alsook de waarde die hij hecht aan uitgesproken kleurstellingen.

artistieke waarde

Zijnde het resultaat van de samenwerking tussen architect Joseph De Bruycker met kunstschilder Victor Servranckx en tuinarchitect André Rousseau. Van V. Servranckx, de pionier van de abstracte kunst in Vlaanderen, is de rubberen vloerbekleding met abstract motief deels behouden. De onmiskenbare impact van het artistieke ideeëngoed van V. Servranckx op de architectuur en de interieurontwerpen van J. De Bruycker komt tot uiting in de motieven van het gezandstraald glas en de marmeren vloer van de hal. De kubistische tuinaanleg van de Roeselaarse tuinarchitect A. Rousseau ligt in het verlengde van de architectuur.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Modernistisch burgerhuis met tuin

Veldstraat 146 (Roeselare)
Markante halfvrijstaande woning naar ontwerp van J. De Bruycker in 1932 in samenwerking met ingenieur Maselis.