Pestkruis

Geografisch pakket Marke

Het wegkruis, zogenaamd Pestkruis, is beschermd als monument.

Het pestkruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een getuige van volksdevotie. Het pestkruis werd opgericht door de bevolking om zich te beschermen tegen de cholera-epidemie van 1855-1856;
Als zijnde een regelmatig bezochte gebedsplaats, getuige hiervan de bedevaart die op passiezondag naar het kruis werd georganiseerd.

historische waarde

Als zijnde het enige originele pestkruis van een vijftal opgerichte pestkruisen te Marke. Het kruis werd door de bevolking opgericht in 1855-1856 tijdens de toen heersende cholera-epidemie. Zeldzaam is tevens het bewaarde beschilderde gietijzeren Christusbeeld.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een kruisbeeld, geplaatst op een kruispunt van wegen, met name de Kardinaalstraat en de Kalvariestraat.

Pestkruis met lindes

Kalvariestraat, Kardinaalstraat, Keizerstraat (Kortrijk)
Pestkruis geplaatst tijdens de cholera-epidemie van 1855-1856. Het kruis, geflankeerd door twee lindes, heeft een beeldbepalende ligging op het kruispunt van beide wegen, tevens is het gelegen op één van de hoogste punten van de gemeente. Calvarie met fraai beschilderd gietijzeren beeld op houten kruis met opschrift "INRI".