Burgerhuizen De grote of witte Moor en De zwarte Moor

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De aangrenzende panden De grote of witte Moor en De zwarte Moor hebben elk een gotische, zandstenen trapgevel van circa 1475, met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. Het pand is een zeer vroeg voorbeeld van een geslaagde restauratie uit de 19de eeuw, volgens het principe van een 'wetenschappelijke' reconstructie. De grote of witte Moor betreft bovendien een uitzonderlijk goed bewaard meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw.

Hoogpoort 60-62 (Gent)