Hoeve Goed te Coucx: boerenwoning, schuur, stal, poort, wagenhuis en walgracht

Geografisch pakket Marke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd Goed te Coucx, is beschermd als monument. De bescherming omvat de boerenwoning, de schuur met geïntegreerde paardenstal, het poortgebouw, het wagenhuis en een deel van de walgracht.

Waarden

De historische hoeve, zogenaamd Goed te Coucx, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde één van de belangrijkste en grootste hoeves van Marke;
Als zijnde één van de schaarse relicten van de landelijke geschiedenis van Marke in een sterk veranderend landschap;
Als zijnde een representatief voorbeeld van een typische 18de-eeuwse hoeve en als dusdanig een getuige van het 18de-eeuwse boerenbedrijf.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1493;
Als zijnde een gaaf bewaard en representatief voorbeeld van een hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een ruim erf en omgeven door een deels behouden walgracht aangeduid door wilgen;
Omwille van het vroeg 18de-eeuws poortgebouw met typerend gebruik van Doornikse kalksteen voor de hoekblokken en de typische beglaasde muurnis met heiligenbeeld;
Omwille van het typische 18de-eeuwse boerenhuis met evenwichtige opgebouwde gevel en typische opkamer en dakruiter.

Goed te Coucx

Cannaertstraat 30 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed te Coucx". De oudste naamvermelding dateert van 1493. Het gaat om "te Coucx", genoemd in een contract waarin Frans Coucke als bewoner wordt aangeduid. Heden is het een hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. De omwalling werd deels bewaard en wordt ten oosten aangeduid door wilgen. Pannen bedaking.