Hoeve met losse bestanddelen

Beschermd monument van 22-10-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Rumbeke
Straat Dadizeleleenstraat
Locatie Dadizeleleenstraat 9 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/606.1
  • DW002168
  • OW001484

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve met losse bestanddelen

Dadizeleleenstraat 9, Roeselare (West-Vlaanderen)

Aan de straat gelegen voormalig hoevetje, ten oosten van de voormalige spoorweg Roeselare-Menen; aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843); vroeger enkel boerenhuis, nu met schuur- en stalvleugel.

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het boerenhuis, de schuur, de stalling en het volledige boerenerf met inbegrip van onder andere de beplantingen en het toegangshek.

Waarden

De hoeve in de Dadizeleleenstraat met erf, boerenhuis, schuur en stalling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse kleine hoeve waarvan het boerenhuis een oudere kern omvat zie jaartal 1735 in balk slof.
Als boerenhuis met gaaf bewaard interieur zie indeling met opkamer en voormalige weefkamer, en bewaarde balklagen met sporen van bepleistering en uitgewerkte balkslof met jaartal en diamantkop.
Als een in de streek eerder uitzonderlijk bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse schuur met houten beplanking en gaaf bewaard gebint.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.