Sint-Antonius van Paduakapel

Geografisch pakket Marke

De Sint-Antonius van Paduakapel is beschermd als monument.

De Sint-Antoniuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een kapel, gebouwd in 1893 op privé-initiatief van de familie Van Houtteghem uit dankbaarheid en ter ere van de heilige Antonius van Padua.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapel met beeldbepalende ligging op de hoek van de Markebekestraat en de Putmeerstraat.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaafbewaard en zeldzaam voorbeeld van een neogotische kapel, toegewijd aan de H. Antonius van Padua en daterend van 1893, zie datum in blind roosvenster. Het bedehuis wordt getypeerd door het verzorgd materiaalgebruik, onder meer leien en rode baksteen, afgewisseld met arduin. Opvallend aan het interieur is de scheiding van koor en bidplaats door een neogotische houten wand.

Markebekestraat (Kortrijk)
Bedehuis opgetrokken in 1893, zie jaartal in blind arduinen roosvenster boven de deuropening, door de familie Van Houttegehem. Naar aanleiding van het eeuwfeest van de kapel wordt ze in 1993 gerestaureerd. Neogotisch bedehuis van rode baksteen, aan de voorzijde op arduinen sokkel. Kapel op rechthoekig grondplan, koor met driezijdige sluiting.