Priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Voormalige Priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea, dat oorspronkelijk het hele pand tussen Hoogstraat, Turrepoortsteeg, Holstraat en Schouwvagersstraat besloeg en hier was gevestigd sinds de jaren 1440. In 1810 werden de kloostergebouwen verdeeld in verschillende percelen en omgevormd tot burgerhuizen met tuin. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak. De oude lijstgevel onderging in 1813 enkele wijzigingen, maar het huidige uitzicht wordt bepaald door werken in 1956 waarbij de gevel werd ontpleisterd en gerestaureerd in 16de-eeuwse trant. Gelijkaardige, minder gereconstrueerde achtergevel van zeven traveeën.

Hoogstraat 19 (Gent)